Äpplemustens Dag

Äppeljuice-dagen grundades av Föreningen Äpplemustens Dag, som vid etableringen av dagen försökte skydda den svenska traditionen att tillverka äppeljuice. Dagen syftar även till att, med föreningens egna ord att öka kännedomen om äpplemust som måltidsdryck, smakhöjare och törstsläckare”

Äpplemust skiljer sig från de flesta andra juice eftersom det inte har tillsatt socker, sötningsmedel, konserveringsmedel eller vatten. Det finns tre steg för att skapa äpplemust-pressning, råfiltrering och pasteurisering. Hantverket av äpplemusttillverkning i Sverige är en tradition med djupa rötter.

 Vill du lära dig mer om äppelmust rekommenderar vi kokboken Äpple päppel must av Ylva Tryselius & Hanna Bylund.

Här är våra favorit recept på hur du tillverkar äppelmust
Äppelmust, se recept här
Hemgjord smakrik äppelmust, se recept här

1/11  | Vegetariska världsdagen 

Vegetariska världsdagen grundades 1977 av North American Vegetarian Society (NAVS) och godkändes av Internationella vegetariska unionen år 1978 och är dedikerad till att hylla den vegetariska livsstilen, liksom de miljömässiga, etiska och hälsomässiga fördelarna som ofta är förekommande i vegetarism.

Vegetarianism går ut på att inte äta kött (inklusive fisk). Vegetariska dieter är ofta rika på grönsaker, frukter, nötter, bönor och gryn. Många vegetarianer konsumerar mejeriprodukter (lakto-ovo vegetarianer) men vissa, som veganer, gör det inte. Fördelarna med vegetarism ses ofta på flera nivåer, från individuella hälsofördelar, inklusive minskning av risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer till globala fördelar som att tillhandahålla en bättre lösning för att utfodra världsbefolkningen på effektivare sätt genomanvändning av spannmål och grödor.

Många följer också vegetarianism som ett svar på grymheten hos djurets lantbruksförhållanden. Vissa människor väljer vegetarianism av miljöskäl, i hopp om att minska effekten av miljöförorening från djurodling och med hopp om att bevara ekosystem som regnskogar och andra naturliga livsmiljöer.

Dagen firas runt om i världen med potlucks, presentationer, fester, matprovningar och diskussioner. För den som inte är vegetarian kan dagen ändå lyftas fram genom att prova en köttfri måltid och experimentera med växtbaserad matlagning.

Här är några av våra favoritrecept på vegetariska rätter
Vegansk caesarsallad, se recept här
Spinach & feta filo pie, se recepthär
Vildgryta, se recepthär