Internationella Vodkadagen

På slaviska betyder vodka ”lite vatten”  och är en välkänd produkt från flera länder, bland andra Polen, Sverige, Finland och Ryssland.

Vodkans användning härstammar från Medeltiden och användes historiskt mer för medicinska ändamål än för nöje. Denna rena starksprit var inte särskilt känd utanför Europa inan andra världskriget, men så småningom vann vodkan global popularitet med sin mångsidighet.

Vodka tillverkas traditionellt sett genom att blanda vatten med destillerat korn eller potatis, och är också huvudingrediensen i populära cocktails såsom Bloody Mary, martini och screwdriver. I samband med dess popularitet världen över, har produktionen också varierat genom att inkludera olika spännande smaker & aromer. Eftersom vodka har en väldigt neutral smak används den även i matlagning. Penne all vodka är till exempel en klassisk maträtt med en krämig rik tomat & vodka sås.

Som ryssarna säger, Na Zdorovie!

Vill du lära dig mer om vodka, rekommenderar vi boken Vodka med smak av Jonas Ghauri.

Här är våra favorit recept som innehåller vodka
Vodka penne, se recept här
Orange vanilla ricotta cheese cake, se recept här