Kanelbullens dag

Kanelbullar är ett klassisk svensk bakverk som ofta serveras som fika, ett svenskt koncept för social kaffetid. Basingredienserna i en kanelbulle är mjöl, smör, jäst, socker och kryddor (nämligen kanel) i denna efterrätt som blev alltmer populär under 1900-talet.

Kanelbullen härstammar ursprungligen från Sverige och började serveras på kaféer på 1920-talet när ingredienser som hade ransonerats under första världskriget blev tillgängliga igen (såsom mjöl, socker, smör och kanel) och blev sedan ett mycket populärt bakverk att laga hemma efter andra världskriget när dessa ingredienser blev mer allmänt tillgängliga för hemmabakning. Med den svenska ekonomins blomstring under mitten av 1900-talet blev nu detta lyxbakverk något som de flesta svenska hemmen kunde avnjuta till fikat.

Snurran är den kanske vanligaste sättet att forma kanelbullen, medan knutbullen , en äldre form, bakas allt mer sällan.

Kanelbullens Dag grundades 1999 av Hembakningsrådet för att fira sin 40-årsdag och blev snabbt en mycket berömd nationell matdag för den älskade kanelrullen.

 Vill du lära dig mer om kanelbullar rekommenderar vi kokboken Kokbok Bullar av Daniel Lindeberg.

Här är våra favorit kanelbulle-recept
Kanelbullar, se recept här
Veganska kanelbullar, se recept här