Napoleonbakelsens dag

Napoleonbakelsens dag

Napoleonbakelsen är en svensk version av det franska klassiska bakverket mille-feuille. ”Mille-feuille” betyder ”tusen blad” och syftar till alla de lager som degen i en napoleonbakelse har. 

Johan Broqvist anses vara bagaren som introducerade Napoleonbakelsen i Sverige. Broqvist sägs ha skapat efterrätten, gjord med lager av deg, vaniljkräm, äpplemos och sockerglasyr med vinbärsgelé under mitten av 1800-talet i Österrike. Senare det seklet grundade han Broqvist Konditori i Vaxsjö som idag drivs av hans efterkommande.

Till Napoleonbakelsens dag kan du antingen baka den själv hemma eller njuta av en Napoleonbakelse på ditt lokala bageri.

Här är våra favoritrecept Napoleonbakelsen
Napoleonbakelse, se recept här 

https://www.koket.se/napoleonbakelse-se-gor

https://receptfavoriter.se/recept/napoleonbakelse

https://www.svt.se/recept/napoleonbakelser

https://recept.se/recept/enkla-napoleonbakelser

Vegansk mille feuille, se recept här