Smörgåstårtans dag

Smörgåstårtans dag

Smörgåstårtans dag är en klassisk svensk maträtt som en enda gigantisk smörgåsskapelse ett slags kakformat. Den består av flera lager bröd med fylld med majonnäs, crème fraîche & garnerad med en mängd olika ingredienser, såsom grönsaker, räkor och ibland skivor skinka och ost.

Östersundsbaserade konditorn Gunnar Sjödahl krediteras som uppfinnare av denna härliga maträtt som han skapade på 1960-talet medan han arbetade på Wedemarks konditori. Hans ursprungliga recept kräver 3 lager av vitt bröd med fyllningarna ostkräm och krabbfyllning. Slutligen ska kakan garneras med färskt skivade tomater, gurka, citron samt dill, skalade räkor, skivat ägg, ost och tunna skivor lax.

Det finns många variationer och olika recept på smörgåskakan, inklusive vegetariska och vegetariska recept. Smörgåstårtan är en festlig maträtt som är populär att servera i Sverige särskilt vid Midsommar & Påskafton.

Vill du lära dig mer om smörgåstårta rekommenderar vi kokboken Mingelrätter & smörgåstårtor av Monika Ahlberg.

Här är våra favoritrecept på smörgåstårta
Vårens godaste smörgåstårta, se recept här