Veganska pizzadagen

29:e januari 2011 instiftades den första Vegan Pizza Day, grundad av Chicago Soydairy (chicagoveganfoods.com) och vegansk blogger Quarrygirl. Veganska pizzadagen grundades för att öka medvetenheten kring kött- och mjölkfria pizzor. Samt att dela med sig av information om mjölkfria ostar och vegetarisk pizza-tilläggstips samt restauranger med vegansk pizzaalternativ.

De senaste åren har man sett en spik av intresse för både vegetabiliska och
vegetabiliska livsmedel, men också människor som är intresserade av mjölkfria
alternativ på grund av allergier. I många länder har företagen svarat genom att
börja marknadsföra mjölkfria alternativ bland sina produkter och samtidigt har
många företag som producerar helt mejeriprodukter och köttfria produkter
etablerats.

Många företag känner igen efterfrågan på läckra mejeriprodukter och köttfria pizzor
och har svarat. Oumph! i Sverige till exempel släppt två veganska frusna pizzor
i början av 2018 och i USA-företagen som Daiya, Amy & Tofurky har varit
upptagen med att producera en mängd olika frysta veganska pizzaalternativ för
att öka konsumenternas efterfrågan.

Recept som erbjuder en läcker ingredienslista och olika metoder för att skapa veganska
pizzor har stigit under senare år också med tillväxten av vegan- och
växtbaserade matlagningsbloggar samt veganska kokböcker. Du kan skapa en pizza
med veganostar och mock kött eller en pizza med bara en rik visning av
vegetabiliska toppings.