Chokladens dag grundades 2011 i Sverige och handlar om att fira denna globalt älskade sötsak. Ofta, men inte alltid, är söt choklad typiskt gjord av rostade och malda kakaofrön. Den finns i blockform, vätskeform, pastor med mer.
Choklad har varit en del av olika kulturers kulinariska historia runt om i världen, den tidigast förekommande förekomsten konsumerades som en dryck i Olmec, Maya & Aztec civilisationerna runt 1900 f.Kr.
Trots att choklad introducerades i Europa före 1600-talet, var det först på 1700-talet som konsumtion blev mer omfattande på grund av inrättandet av chokladfabriker runt om i Europa samt förvärv av chokladplantager genom kolonial expansion, vilket säkerställde ett utbud av kakao bönor till Europa. Under århundradet exploderar chokladprodukternas popularitet genom ökad produktion och tillgänglighet.
I Sverige framträder chokladens popularitet på en otroligt varierad marknad med chokladgodis och varor samt otaliga recept med choklad som huvudingrediens, bland annat i kakor, kakor, bakverk, pajer, bollar, tårtor och mer.
Här är våra favoritrecept på chokladdesserter
Chockladbollar, se recept
Chokladfondue, se recept