Husmanskost

Husmanskostens historia

Fram tills Industrialismen började ta form i Sverige runt 1860-talet så levde folket huvudsakligen i ett Bondesamhälle (ett geografiskt område, bestående mest av jordbruk). Efter några riktiga tuffa och kalla vintrar och torra somrar, då all skörd förstördes det blev det en stor hungersnöd och många människor dog eller hamnade i fattigdom.

Runt 1,5 miljoner svenskar utvandrade och många andra lämnade arbetet med jordbruket på landsbygden för att söka möjligheterna i de större städerna.

Detta ledde till att familjer ofta skapade egna självhushåll. Salt importerades och var nödvändig för att kunna bevara maten så den inte ruttnade. Man brukade och odlade säd, rotsaker och grönsaker. Man jagade i skogarna och fiskade i sjöar och längs kusten. Skogarna var fulla med bär och frukt och svamp. Man tog till vara på allt från köttet , komjölken, äggen, ullen, åkrarna och skogen. Kött och fisk sparades i trätunnor med salt. Rotsaker, grönsaker och sylt av bär förvarades kallt i jordkällare.

Många maträtter skapades i stugorna runt om i landet under Bondesamhället- de och dessa kom att ligga till grund för svensk traditionell mat i generationer.

Rätterna skiljde sig förstås mellan de olika landskapen och delar av landet, som t.ex Renskav som lagades mestadels i Lappland, Saffranspannkakan var gotländsk och Kroppkakorna åts bla Öland. Fisket var ju mest utbrett längs kusterna.

Husmanskosten kan beskrivas som god, näringsrik och mättande och som var nödvändig för att folket skulle orka med det fysiska arbetet med långa arbetsdagar.                                                        

Många av Bondesamhällets favoriträtter
lever kvar än idag- de är kända som vår SVENSKA HUSMANSKOST.  Här har vi samlat några av de vanligaste och godaste maträtterna:                                   

Landskapsrätter

Norrland

  • STEKT RENSKAV med kantarellsås med enbär och messmör till kokt potatis. Recept här

  • PALTBRÖD (Norrländska potatisbullar) Recept här

  • Älgstek med murklor. Från Jämtland. Recept här

Svealand

  • RAGGMUNK MED STEKT FLÄSK och rårörda lingon (Östergötlands landskapsrätt)    

  • Råraka med fläsk och lingon. Dalarnas motsvarighet.


  • Skomakarlåda – biff med potatismos och tärjnad bacon med purjolök och sås. Från Närke.

Götaland

  • KROPPKAKOR med lingonsylt (Öland, Småland och Blekinge).
  • GOTLÄNDSK SAFFRANSPANNKAKA med salmbärssylt.   
  • SJÖMANSBIFF – skivad nötköttsbönderna, skivad potatis och lök kokas i öl med inlagd gurka till. Från Blekinge.      
                                                           
  • SMÅLÄNDSK OSTKAKA med sylt

Övrigt

  • STEKT SALT SILL med kokt potatis.
  • STEKT STRÖMMING med dill och potatismos.                             
  • STEKT FLÄSK med löksås och kokt potatis.                                    
  • STEKT FLÄSK MED BRUNA BÖNOR.          
  • KÖTTBULLAR med potatismos, gräddsås och rårörda lingon (Kajsa Wargs Kokbok 1754)                              
  • PANNBIFF med kokt potatis, skysås och stekt lök.               
  • KÅLPUDDING och KÅLDOLMAR med kokt potatis och rårörda lingon.
  • ISTERBAND med dillstuvad potatis och lingonsylt.                         
  • PÖLSA (av malt fläsk- och nötkött och inälvor och kryddor) med kokt potatis och inlagda rödbetor.                                                         
  • ROTMOS OCH RIMMAD FLÄSKLÄGG.                                                  
  • GUL ÄRTSOPPA med senap (sen 1200-talet) 
  • FLÄSKPANNKAKA.                               
  • STEKT FALUKORV med pepparrotssås och kokt potatis.    
  • PYTTIPANNA- tärnad potatis, tärnat fläsk- och nötkött, lök- serverad med stekt ägg och inlagda rödbetor.
  • Biff Rydberg är en lyxigare variant med. Uppkallad efter Hotell Rydberg.