Äpplemustens Dag

Äpplemustens Dag

Äppeljuice-dagen grundades av Föreningen Äpplemustens Dag, som vid etableringen av dagen försökte skydda den svenska traditionen att tillverka äppeljuice. Dagen syftar även till att, med föreningens egna ord att öka kännedomen om äpplemust som måltidsdryck, smakhöjare och törstsläckare”

Äpplemust skiljer sig från de flesta andra juice eftersom det inte har tillsatt socker, sötningsmedel, konserveringsmedel eller vatten. Det finns tre steg för att skapa äpplemust-pressning, råfiltrering och pasteurisering. Hantverket av äpplemusttillverkning i Sverige är en tradition med djupa rötter.

 Vill du lära dig mer om äppelmust rekommenderar vi kokboken Äpple päppel must av Ylva Tryselius & Hanna Bylund.

Här är våra favorit recept på hur du tillverkar äppelmust
Äppelmust, se recept här
Hemgjord smakrik äppelmust, se recept här