Internationella grötdagen

World Porridge Day uppkom i samband med den skotska tävlingen the World Porridge Making Championship som hålls årligen i de skotska högländerna, i den lilla byn Carrbridge. Tävlingen går ut på att fastställa den bästa gröten i smak och utförande.

Gröt är Skottlands nationalrätt men konsumeras över hela världen i olika former. I Sverige har gröten ätits i alla tider och haft en nyckelroll under svälttider bland bondeklassen jute i landet och lågklassen runt om i städerna. Dess billiga och lättillgängliga ingredienser gör att det är en rätt för de allra fattigaste men som som även har ätits bland överklassen och vid hovet som då har toppats med lyxiga råvaror såsom smör, socker och kanel. I svåra tider i Sverige har gröten ibland varit det enda mål mat som en familj fick under en dag men eftersom gröten mättade så väl.

Det finns många olika typer av gröt och varierar sig beroende på vilket slags gryn som används. Grynen kokas sedan i vatten eller mjölk. Den vanligast förekommande grötbasen i Sverige idag är gjord på havregryn (den brukar ätas med mjölk, kanel och någon form av sylt) och risgrynsgröten är en klassiker till julen och brukar ställas fram som en extra portion till jultomten när han kommer för att lämna julklapparna.

Andra grötvarianter världen över är vetemjölsgröt, risbaserad konge och majsbaserad grits (för att nämna några versioner).

 Vill du lära dig mer om gröt rekommenderar vi kokboken Gröt: en fantastisk historia av Jana Fröberg och Vanda Lönngrenw.

Här är våra favoritrecept på gröt
Gröt, se recept här
Overnight oats, se recept här