Pannkakans dag

Pannkakans dag

Ursprungligen utvecklades pannkaksdagen utifrån denna dag som ett sätt att använda rika livsmedel som ägg, mjölk och socker före 40 dagars fastande.   I Commonwealth-länderna och Irland är det känt som pannkakstisdag och är dagen i februari eller mars omedelbart före Askondagen- första dagen i fastetiden. I USA kallas dagen för Mardi GrasFett-tisdag på franska, eftersom feta livsmedel skulle användas och konsumeras före fastan. Shrove Tuesday, som är det engelska ordet för Fettisdagen, är ett uttryck som härrör från ordet shrive vilket betyder ”att befria”.

Pannkakor är platta kakor gjorda av en smet som oftast består av mjöl, mjölk, ägg och smör och gräddas på en grill eller stekpanna. De kan serveras när som helst på dagen men i vissa regioner i världen (som Nordamerika) är de traditionellt frukostmat.

Populära toppings för pannkakor är chokladspridning, socker, sylt eller gelé, lönnsirap, smör   Kulinariska släktingar till pannkaka runt om i världen inkluderar crêpe, blini, holländska bebis, latke och potatispannkaka, injera och dosa för att nämna några variationer.

I Sverige äter vi traditionellt tunna pannkakor till valfri bärsylt eller äppelmos med vispgrädde eller glass till. Pannkakorna fylls med dessa godsaker som sedan rullas ihop till en rulle och äts med kniv och gaffel. Ugnspannkaka är även en populär rätt där man gräddar pannkakssmeten i en långpanna.

Här är våra favorit recept på rulltårta
Klassiska svenska pannkakor, se recept här
Veganska bananpannkakor, se recept här
Vegan pancakes, se recept här
Ugnspannkakor, se recept här