Internationella Pizzadagen

Internationella Pizzadagen

En maträtt av italienskt ursprung från Neapel, pizza består traditionellt av en deggodsbaserad och traditionellt toppad med tomater och ost samt en mängd andra ingredienser inklusive kött och grönsaker.

När skålen utvecklats över tid och introducerades i många världsregioner, är variationerna nu oändliga. Du kan hitta pizzor med ananas och skinka, vit sås, pesto, skaldjur, helt vegetarian eller vegan – bara för att nämna några variationer.

Ursprung av pizza spårar tillbaka till Neapel, Italien där tidiga modeller av disken inkluderade ost, örter, olivolja och honung. Det var inte förrän senare på 1500-talet att tomatsås och tomater introducerades i maträtten.

Som maträtt finns pizza över hela världen och ofta med egna regionala variationer. ”New York Slice” & Chicago Deep Dish ”är till exempel två populära versioner i Nordamerika.

En vanlig ost som används för pizza är mozzarella medan pizza sås idag är vanligtvis gjord av renade tomater, kryddat med oregano, marjoram, basilika, vitlök och ibland annat krydda.

Pizza kan hittas som en snabb och billig måltid (till exempel säljs i skivor vid avtagare) till gourmeträtter gjorda med högkvalitativa ingredienser. En sak är säker, pizza är en maträtt älskad över hela världen!

Första dagen på nya året vill man helst beställa en pizza.

Här kommer några recept för den som vill göra en hemlagad pizza.

Här är våra favoritrecept på pizza
Pizzarecept-klassiskt recept, se recept här 
Våra favoritrecept, se recept här