Internationella popcorndagen

Popcorn tillreds genom att majskärnor värms upp och sedan expanderas och puffas upp. Popcorn är ett populär mellanmålssnack över hela världen, men särskilt i Amerika där majs har varit basmat i århundraden. Popcorn var från början populärt som mellanmålssnack för indianer, och kolonister som flyttade till Nordamerika antog sedan denna kulinariska tradition men började också äta popcorn som frukostflingor (blandad med mjölk och socker) såväl som med sirap som påminde om dagens karamelliserade popcorn.

Vid 1800-talet användes popcorn på det viset som vi äter det idag – inte bara hemma utan också på karnevaler, cirkusar, allmänna butiker, sportevenemang etc. Naturligtvis var en av de mest populäraste ställena att köpa en påse popcorn på under 20-talet sjävklart på biografen där den ofta såldes med en generös klick flytande smör.

Mikrovågspopcorn inledde en ny era för detta goda snack och sammanföll att allt fler började införskaffa en TV till hemmet.

Popcorn som snack kommer i många olika varianter;  från standard-tillagade lättsaltade popcorn till olika smaksatta varianter såsom karamellsmak, currysmak, kanderade popcorn eller toppade med nötter. Regionala sorter kan också hittas globalt, som exempelvis smaksatt med tång på Hawaii.

Vill du lära dig mer om popcorn, rekommenderar vi boken Popcorn! : 100 originella recept på världens poppigaste snacks.

Här är våra favorit recept med popcorn
Smaksatta popcorn – 5 lättfixade recept!, se recept här
CHEESECAKE I GLAS MED SALTA KARAMELLPOPCORN, se recept här

 22 januari | Vinets dag

Vin produceras runt om i världen på olika sorter av druvor som har fått jäsa. De flesta viner är gjorda av Vitis vinifera, en druvart med tusentals olika sorter, varav några av de mest populära är Cabarnet Sauvignon, Chardonnay & Pinot Noir. Världens äldsta vingård tros ha legat i dagens Armenien. I en bergsgrotta grävde arkeologer fram över 6 000 år gamla redskap och en bassäng som har använts för att framställa vin.

Människans förhållande till Vitis vinifera går tillbaka flera tusen år. Det var domesticeringen av Vitis vinifera som ledde till produktionen av vin och grödan kan nu hittas på alla kontinenter förutom Antarktis.

Det finns fyra huvudtyper av vin: rött, vitt, rosé och champagne. Vin är en dryck rik på antioxidanter som tros att även ha hälsofördelar när det konsumeras i måttliga mängder. Vin avnjuts världen över på egen hand eller som en dryck i kombination med mat.

Varför inte fira vinet dag genom att besöka en lokal vingård eller gå på en vinprovning, eller kanske allra mysigast- korka upp en flaska av ditt favoritvin tillsammans med vänner och familj.

Vill du lära dig mer om vin, rekommenderar vi boken Stora boken om vin.

Här är våra favoritrecept som innehåller vin
Rödvinssås från grunden, se recept här 
Coq au vin på kycklingfilé, se recept här
Risotto med rött vin, rosésallad och rosmarin, se recept här