Kåldolmens dag

Kåldolmens dag

Kåldolmar är en klassisk husmanskost rätt från Sverige som förknippas med ”svensk mat” nästan lika mycket som köttbullar. ”Dolma” betyder ”fylld” på turkiska och den svenska version består oftast av en fyllning på köttfärs som sedan rullas till en slags ”dolme” av vitkål.

Det äldsta receptet på dolmar hittar man i  Cajsa Wargs berömda kokbok (från 1765 års upplaga) och tillagades på orientaliskt vis med vinblad, nötfärs (ej fläsk) och pressad citron. Den vanligast teorin är att det var kung Karl XII (född 1688) som hämtade med sig maträtten till Sverige efter att ha  tillbringat flera år med sin armé i Osmanska riket (nuvarande Turkiet). Exakt hur rätten kom att etablera sig i Sverige vet man dock man inte bestämt

Sedan 2010 firas Kåldolmens dag på Karl XII:s dödsdag den 30 novembe. Enligt arrangörerna i föreningen Kåldolmens vänner utgör dagen en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten.

Recepten kan skilja sig åt en del men vanligast är att kåldolmarna först bryns i en stekpanna i smör och sedan placeras in en ugnsform för att gratineras i ugnen med ringlad sirap på toppen och extra smör. Kåldolmar serveras nästan alltid till kokt potatis eller ett potatismos, rårörda lingon eller lingonsylt, brunsås och i bland även pressgurka.

Vill du lära dig mer om kåldolmar rekommenderar vi kokboken Mormors mat- hundra år av husmanskost av Maria Holm.

Här är våra favoritrecept på kåldolmar
Kåldolmar-klassiskt recept, se recept här

Veganska kåldolmar, se recept här