I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september (även om endel källor hävdar att den inträffar den 28 september).
Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Några av de första europeiska skiftliga källorna kommer från 1836 då den tyske greven och militären Helmuth von Moltke befann sig i Turkiet och blev bjuden på en kebab i bröd. Kebab kan dock även definieras i större drag som en maträtt med bitar av kött, fisk eller grönsaker som grillas på spett eller rostas.
Shish kebab är bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett.
Dönerkebaben däremot består av malet eller skivat kött som pressats samman till en cylinder vilken roterande grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet strimlas sedan av när det är färdiggrillat, och slog igenom ordentligt på 1940-talet i Istanbul. På 1970-talet spreds sig dönerkebaben vidare till Tyskland via turkiska immigranter men det var först på 1980-talet som kebaben slog igenom i Sverige. Stockholm Bromma Kebab, Izmir Kebab och Jerusalem Kebab brukar omnämnas som pionjärerna men kebabställen öppnades givetvis upp på andra håll i Sverige också runt denna tid.
Den ”svenska” kebaben är en klassisk dönerkebab av nötkött som säljs på kebabställen runt om i landet som klassisk snabbmat där även falafel och pizza i bland säljs. Kebaben serveras antingen i ett mjukt pitabröd, som en kebabrulle i ett större tunnbröd eller i form av en kebabtallrik. De klassiska tillbehören är sallad, lök, pepperoni, röd sås och vitlöksås. Den typiska kebabpizzan får vi heller inte glömma som bestå av kebabkött på en pizza med vitlökssås som ringlas över pizzan.
*Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället gyros.
Vill du lära dig mer om kebab, rekommenderar vi kokboken The Modern kebab av Le Bab.
Här är våra favorit kebabrecept
Vegetarisk Kobideh Kebab, se recept
Hemmagjord kebab, se recept
Källa: Kultursmakarna