Kladdkakans dag

Kladdkakans dag

Vår svenska kladdkaka är inte en vanlig chokladkaka, utan den är mer seg ut mot kanterna och kladdig i mitten. Vissa hävdar att kakan kom till i Örebro 1938 av en kvinna som hette Gudrun Isaksson som försökte följa ett brownie recept från USA men som glömde ha i bakpulver.

Mia Öhrn, författare till kokböckerna Kladdkakor och Bästa kladdkakor, menar dock att det mest troliga är att kladdkakan uppkom i Sverige efter att chefsredaktören Margareta Wickman på Hemmets Journal, som smakade en väldigt god & kladdig chokladkaka i Paris 1968, fick med sig receptet hem till Sverige och fick det publicerat mot slutet av 1970-talet. Kakan blev väldigt populär och Kladdkakans Dag firar denna älskade kaka nationellt, som fick ännu större popularitet under 1990 talets stora Kaféboom.

Kladdkaka är en ganska kompakt kaka med en kladdig konsistens. Basingredienserna är mjöl, ägg, smör, socker och kakao. Den största skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används. Kladdkaka serveras oftast till vispgrädde eller till gräddglass och går att beställa på nästan alla kaféer i Sverige idag.

Vill du lära dig mer om kladdkakor rekommenderar vi kokboken Bästa kladdkakorna eller kladdkakor av Mia Öhrn.

Här är våra favoritrecept på kladdkaka
Kladdkaka grande, se recept här
Kladdkaka- grundrecept, se recept här
Kladdkaka med daimgrädde, se recept här
Vegansk kladdkaka, se recept här