Köttbullens dag

Köttbullens dag

Den 23 augusti firar vi i Sverige Köttbullens dag. Här har vi en egen traditionen av svenska köttbullar som svensk husmanskost globalt sett har blivit väldigt starkt förknippad med. Köttbullen som sådan finns dock att återfinna i en rad olika världskök som går tillbaka långt i historien.

Redan under medeltiden bjöds köttbullar vid Richard den II:s hov (kring år 1 000) i England och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept.

I Sverige serveras vi köttbullar gärna med brunsås eller gräddsås och kokt potatis. Vanliga tillbehör kan vara lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka. Köttbullar kan även serveras till spagetti eller makaroner (vanlig rätt bland barn) eller som pålägg på mackan- ofta på en bädd av rödbetssallad.

Köttbullen omnämndes för  första gången skriftligen i Sverige i Kajsa Wargs kokbok Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer från 1754. Det receptet beskriver köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. Lök ingår i de flesta recepten idag men förekom inte i de flesta kokböcker förrän  början av 1900-talet. Den började dock få popularitet bland vanligt folk i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga. Innan dess påminde köttbullen egentligen mer om en frikadell.

Vill du lära dig mer om köttbullar, rekommenderar vi kokboken Köttbullar – från hela världen av  Mikko Takala

Här är våra favorit recept på köttbullar
Köttbullar med potatismos, se recept
Gräddstuvade vegetariska köttbullar, se recept
Tofu & svampullar, se recept

Restauranger i Stockholm som specialiserar sig på köttbullar
Kalf & Hansen
Meatballs for the people
Tranan
Tennstopet