Mångkulturella matdagen etablerades så sent som 2014 av nonprofit organisationen Kultursmakarna. Mångkulturella matdagen firar mat från olika kulturer och skapa medvetenhet om mat från hela världen. Föreningen uppmuntrar skolor, förskolor och olika institutioner att erkänna och fira denna dag samt dela olika rätter för att öka intresset för andra kulturer än ens egna.
Eftersom Sverige har bivit är ett alltmer mångkulturellt land är det naturligt att uppleva en nyfikenhet kring de olika kök och mattraditioner som invandrare har hämtat med sig från sina hemländer till Sverige. En del nationaliteter etablerar restauranger och kaféer, där de ofta bevarar sina egna matritualer och eller erbjuder mix av olika kök.
Mångkulturella matdagen lyfter också fram det historiska ursprung till de ingredienser som vi använder idag i det svenska köket & hur de blev integrerade i våra lokala matraditioner.
Här är våra favoritrecept på några de vanligaste internationella rätterna som etablerat sig i Sverige:
Pizza bianco, se recept https://receptfavoriter.se/recept/pizza-bianco.html
Falafel, se recept här
Vegan pad thai, se recept här