Muffinsdagen är ett portionsbakverk som framför allt kommer i söta varianter men även i mer matiga. Smeten är baserad på bakpulver och påminner om en sockerskakssmet som kan smaksättas med alltifrån citron, choklad, blåbär, saffran & vanilj. Smeten fördelas i små pappersformar eller i speciella plåtformar med gropar och gräddas i ugnen.
Den söta versionen kallas för ”fairy cakes” i Storbritannien, ”patty cakes” i Australien och ”cupcakes” i USA.
I USA har den funnits sedan 1800-talet och dekoreras ofta med en frosting som görs på en bas av smör och florsocker. Frostingen, eller glasyren, kan sedan smaksättas och färgas med hjälp av exempelvis karamellfärg eller naturliga smaksättare som kakao. Vill man sedan gå ett steg längre med sin cupcake skapelse kan man dekorera frostingen med godis eller strössel.
Vår svenska muffins blev populär i slutet av 1990-talet då den började säljas på många kaféer runt om i landet. Det är dock oklart hur länge muffins har bakats i de svenska hemmen. Favoriter är blåbärsmuffins & citronmuffins.
Vill du lära dig mer om muffins & cupcakes rekommenderar vi kokboken Cupcakes & muffins.
Här är våra favoritrecept på muffins:
Muffins, se recept här
Saffransmuffins, se recept här
Best butter cream frosting, se recept här