Ostkakans dag grundades 2004 av Ostkakans vänner, en förening ledd av Frödinge Mejeri AB, Sveriges största producent av ostkaka. Även om spekuleras att ostkakan har kulinariska rötter som. går tillbaka till Medeltiden finns det två distinkta regionala variationer av denna svenska efterrätt – Småländsk ostkaka & Hälsingeostkakan.
Vanliga ingredienser i Småländsk ostkaka är ägg, söt mandel, bitter mandel, grädde och socker. Den är känd för att vara grynigare i konsistens och kan även förekomma på julbordet. Dock är den gotländska saffranspannkakan en mycket mer populär rätt till jul och serveras då med grädde och sylt.
Hälsingeostkakan består huvudsakligen av mjölk, mjöl, östloppe och vispgrädde. Det är känt att det är mjukare i konsistensen än den Småländska variationen och serveras ofta med grädde och hjortronsylt.
Historiskt sett har ostkaka serverats kring festtider och indikerade status och det var också praktiskt eftersom det kunde mätta många personer.
Här är våra favoritrecept på ostkaka
Ostkaka, hallon, blåbär och vispad grädde, se recept
Frozen Cheesecake, se recept
https://www.recepten.se/recept/ostkaka.html
https://www.expressen.se/alltommat/recept/ostkaka-med-gloggsylt/
https://www.arla.se/recept/enkel-ostkaka/