Palak paneer dagen

Palak paneer dagen

Palak paneer dagen äger rum den 25 augusti & grundades 2020 efter ett initiativ av den bengaliska restaurangkedjan Shanti som ligger i Stockholm. Dagen syftar till hylla denna underbara indiska rätt som är Sveriges mest beställda indiska rätt. Grundarna i Shanti vill även med Palak Paneer dagen lyfta vegetarisk & hälsosam mat från den indiska & bengaliska matkulturen.

Palak paneer är en vegetarisk rätt som består av spenat & den indiska färskosten paneer. Den rika smaken från lök, vitlök, tomat, chili, ingefära, senapsolja, koriander & spiskummin tillsammans med den lena spenaten & mjuka osten gör den till en vinnarrätt som vi alla har kommit att älska i Sverige.

Rätten kommer ursprungligen från den indiska subkontinenten där ordet “palak” (Hindu) eller Saag (Bengali) betyder spenat. Palak Paneer sägs kom ursprungligen från Punjabi regionen i Norra Indien men äts över hela världen. Palak paneer äts i Sverige främst som en lunch eller middagsrätt på restaurang men i Indien är den också vanlig på bröllop & fester som ett vegetariskt alternativ. 

Vill du lära dig mer om vegetarisk indisk/bengalisk mat rekommenderar vi kokboken Vegocurry av Nahid Hassan.

Här kommer våra favoritrecept på Palak paneer

Palak paneer av VahChef,
se recept
Zeinas palak paneer (en enkel version av palak paneer), se recept
Restaurant Style Palak Saag Paneer, se recept