En av höstens höjdpunkter är för många alla den svamp man kan hitta i våra svenska skogar och alla de härliga svamp-rätter. Svampens dag infaller av tradition första söndagen i september. Det har blivit riktigt populärt att plocka svamp idag men det har inte alltid varit så historiskt sett. I Sverige ansågs svampen fram till mitten av 1850-talet som något nästan oätbar. Allt som växte vilt i skogen inklusive bär betraktades som främmande och med viss misstänksamhet.
Kokboksförfattaren Cajsa Warg var en föregångare när hon i sin välkända kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber (1755) inkluderade recept på några rätter med champinjoner, riskor och murklor.
I början av 1800-talet började de högre stånden upptäcka svampen som en kulinarisk råvara. Kung Karl XIV (Jean Baptiste Bernadotte) som hade sitt ursprung i Frankrike, förde med sig sina franska matvanor till Sverige där bland annat svampen förekom i hans kost. Hans favoritsvamp ska tydligen ha varit rörsoppen, idag kallad Karl-Johan svamp.
Det var dock inte förrän mitten av 1800-talet, då Sverige upplevde några år av svår missväxt med hungersnöd som följd, som intresset för svamp väcktes.
Vill du bli bättre på svamp så rekommenderar vi boken Matsvampar i skog och markav Bo Nylén.
Här är våra favorit svamprecept
Kantarelltoast, se recept
Champinjonpasta, se recept
Grillade tunnbröd med kantarellfyllning, se recept
Vegansk omelett med kantarellstuvning, se recept
Källa
Populär Histora