En av höstens höjdpunkter är för många alla den svamp man kan hitta i våra svenska skogar och alla de härliga svamp-rätter. Svampens dag infaller av tradition första söndagen i september. Det har blivit riktigt populärt att plocka svamp idag men det har inte alltid varit så historiskt sett. I Sverige ansågs svampen fram till mitten av 1850-talet som något nästan oätbar. Allt som växte vilt i skogen inklusive bär betraktades som främmande och med viss misstänksamhet.
Kokboksförfattaren Cajsa Warg var en föregångare när hon i sin välkända kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber (1755) inkluderade recept på några rätter med champinjoner, riskor och murklor.
I början av 1800-talet började de högre stånden upptäcka svampen som en kulinarisk råvara. Kung Karl XIV (Jean Baptiste Bernadotte) som hade sitt ursprung i Frankrike, förde med sig sina franska matvanor till Sverige där bland annat svampen förekom i hans kost. Hans favoritsvamp ska tydligen ha varit rörsoppen, idag kallad Karl-Johan svamp.
Det var dock inte förrän mitten av 1800-talet, då Sverige upplevde några år av svår missväxt med hungersnöd som följd, som intresset för svamp väcktes.
Vill du bli bättre på svamp så rekommenderar vi boken Matsvampar i skog och markav Bo Nylén.
Här är våra favorit svamprecept
Kantarelltoast, se recept
Champinjonpasta, se recept
Grillade tunnbröd med kantarellfyllning, se recept
Vegansk omelett med kantarellstuvning, se recept
![](http://matkalender.nu/wp-content/uploads/2019/03/Kantarelltoast.jpg)
Källa
Populär Histora