Nationella Vegetariska dagen

Nationella Vegetariska dagen

denna dag äger rum den 1:a oktober, men i Sverige firades dagen nationellt den 1 februari. Vegetarianism har varit vanligt i Sverige sedan 1970-talet, vilket tyder på bredare nationella bekymmer om hållbarhet och hälsa.

I Sverige den 1 februari känner många skolor över hela landet igen genom att servera vegetariska måltider. Muncipalities och landsting ser det som en av många åtgärder för att hjälpa till att nå landets miljömål och minska klimatpåverkan.

En 2018 studie av svenska Coop.se visade att 3 av 10 svenskar väljer vegetariska måltider. Ökningen av intresset för vegetarism och konsumenternas efterfrågan på vegetariska produkter är förankrad i såväl personlig som miljöhälsa och hållbarhetsfrågor.

För att fira National Vegetarian Day finns det otaliga recept att utforska och välja från, som representerar varje kultur i världen. Du kan prova en italiensk inspirerad vegetarisk risotto eller pizza, en Mellanöstern-vegetarisk maträtt som falafel och hummus, en mexikanskt inspirerad tacoplatta med tortillor, bönor, salsa och avokado, en indisk chana masala eller vegetarisk curry eller en svensk klassiker som smörgastårta gjorde vegetarisk.

Här är några av våra favoritrecept på vegetariska rätter
Veganska Bananpannkakor, se recept här


Här finns exempel på matlagningskurser som ni kan gå

Greenisadream, här