Wienderbröd kommer ursprungligen från Danmark. Wienerbrödet sägs ha uppstått i samband med en strejk som föranledde arbetskraft från länder som ex Österrike. Bagaren Niels Christian Albeck, som år 1845 hade varit på studieresa i Österrike och hämtat inspiration. Där de ganska bagaren förfinade det österrikiska bakverket “Plundergebäck” Eftersom lamineringstekniken för “Plunderteig”, tidigare var okänd i Danmark och kom från Wien, fick degen heta “wienerdej” och bakelsen “wienerbrød”.
Wienerbröd bakas av wienerdeg. Denna tillverkas med inkavlat matfett, vilket ger ett luftigt och frasigt resultat vid bakning.
Idag finns det många varianter av Wienerbröd. Läs om några av våra favoritrecept nedan
Wienerbröd med hallonsylt, vaniljkräm. Recept här
Wienerbröd med vaniljkräm & hemgjord chokladsås. Recept här
Enkla Wienerbröd, läs mer här
Källa: wikipedia