Säsongskalender

så kan du äta frukt & grönt som är i säsong 

Vår (april-maj)
Gurka (april)
Sparris (maj) Gräslök (maj)
Salladslök (maj)
Tomater- i växthus (maj)
Knippmorötter (april)
Rädisa (maj)
Färsk vitlök (maj)
Majrova (maj)
Rabarber (april)
Jordgubbar- i växthus (maj)


Sommaren (juni-augusti) Betor (juni)
Blomkål (juni)
Vitkål & rödkål (juni)
Färskpotatis (juni)
Dill (juni)
Salladsorter (juni)
Färsk gul & rödlök (juni)
Kålrabbi (juni)
Spenat (juni)
Ruccola (juni)
Broccoli (juni)
Örtväxter (juni) Aubergine- i växthus (aug)
Bönor & ärtor (juli)
GurkaChili (juli)
Fänkål (juli)
Purjolök (juli)
Squash (juli)
Kantareller (juli)
Kronärtskocka (aug)
Blekselleri (juli)
Rotselleri (juli)
Grönkål, svartkål, spetskål (aug)
Trattkantareller (aug)
Kålrot (aug)
Majs (aug)
Färsk vitlök
Färsk gul & rödlök
Kålrabbi
Majrova
Jordgubbar- friodlade (juni) 
Hallon (juli)
Blåbär (juli)
Plommon (aug)
Päron (aug)
Äpplen (aug)

Höst (september- november)
Brysselkål (sept)
Jordärtskocka (sept)
Svartrot (sept)
Pumpa (sept)
Kålrot
Betor
Blomkål
Bönor & ärtor
Chili
Fänkål
Gurka
Gräslök
Tomater
Dill
Salladsorter
Bönor & ärtor
Broccoli
Squash
Kantareller
Trattkantareller
Majs
Kålrabbi
Majrova

Paprika
Kronärtskocka
Spenat
Ruccola
Blekselleri
Rotselleri
SquashMajs
Purjolök
Broccoli
Grönkål, svartkål, spetskål 

Lingon (sept)
Plommon
Äpplen 
Jordgubbar (i växthus)
Blåbär
Hallon

Vinter (dec-mars)
Brysselkål
Purjolök
Kålrot
Svartrot
Rotselleri
Jordärtskocka
Palsternacka
Pepparrot (roten)
Grönkål, svartkål, spetskål
Pumpa
Äpple
Päron

FaktarutaNär en råvara precis har kommit in på butikshyllan & är den nyskördad har den ofta ett högt kilopris. Färskpotatis har i regel tredubbla kilopriset i maj jämfört med juni. 


FaktarutaTänk på att svenska rotfrukter kan lagras länge och finns ofta i butik året om. Säsongskalendern visar när de skördas och har sin peakperiod.